SRL sau PFA ?

În primul rând, dacă ești aici și ne citești, din start îți spunem că încercăm să spunem lucrurile așa încât să înțelegi câteva dintre noțiunile esențiale despre aceste tipuri de societăți. În mod cert, o discuție privind compararea acestor doua tipuri de societăți poate să fie mult mai amplă, dar deocamdată ne rezumăm la noțiunile de bază pe care trebuie să le știe orice viitor antreprenor care sa inițieze un business.

Așadar, vorbim despre cele mai întâlnite forme de organizare prin care poți să îți desfășori activitatea economică. 

 

Care sunt avantajele și dezavantajele ?

Când vine vorba de avantaje, la prima vedere desfășurarea activității ca PFA pare sa fie mai avantajoasă. De ce? În primul rând, costurile pentru înființarea unui PFA sunt reduse. Pentru PFA nu se percepe o taxă de înmatriculare a societății, taxă care se percepe în cazul SRL-ului.

Un alt avantaj major în cazul PFA-urilor îl reprezintă contabilitatea, pe care o poti ține singur. Daca alegi SRL, nu ești atât de norocos. Trebuie să te împrietenești cu un contabil, în mod obligatoriu .

De asemenea, în situația nefericită în care astrele 🙂 nu s-au aliniat potrivit dorințelor întreprinzătorilor și se ajunge la radierea firmei, este bine de știut faptul că radierea unui PFA este mult mai simplă decât radierea unui SRL.

Totuși și SRL-ul are avantaje proprii, iar costurile menționate anterior nu ar trebui să te descurajeze să-ți înființezi un SRL, pentru că acestea reprezintă mai mult niște sume modice pe care trebuie să ni le asumăm atunci când ne gândim la un business.

Un avantaj semnificativ al SRL-ului îl reprezintă taxele la stat, care sunt mult mai reduse comparativ cu taxele platite activând ca PFA.Mai mult, SRL-ul poate să beneficieze de mai multe facilități fiscale, dar sigur o sa ai timp să discuți asta cu ‘prietenul’ tău contabil 😁.
În fine, ca SRL poți să activezi în mai multe domenii, teoretic fiind permisă autorizarea oricâtor coduri CAEN dorești și de asemenea nu este necesar să se facă dovada pregătirii sau experienței profesionale într-un domeniu respectiv, cerință pe care o întâlnim în cazul persoanei fizice autorizate.

Dacă nu am nici o diplomă care să ateste pregătirea profesională, ce fac?

În primul rând, nu te panichezi :). Pe urmă, trebuie să treci la analiza celorlalte aspecte ce țin de SRL și PFA. În această situație, s-ar putea ca balanța să se încline decisiv în favoarea SRL-ului și să nu te mai intereseze PFA-ul, iar acest lucru este perfect normal. 

Dar dacă în continuare, din diverse motive consideri că persoana fizică autorizată se potrivește mai bine pentru business-ul tău, atunci trebuie să te interesezi de un curs pentru a obține o dimplomă care să ateste calificarea profesională. Evident, acolo unde se poate cu o diplomă obținută în urma unui training de formare profesională, pentru ca nu poți aștepta trei sau patru ani pentru a termina o facultate în domeniu ca ulterior să îți deschizi un PFA. 

Concluzia ?

Ca o concluzie, atunci când prezinți avantajele unei entități juridice, balanța pare sa se încline în favoarea uneia, dar când ajungi să descoperi avantajele celeilalte, situația se echilibrează. Asta e valabil când îndeplinești condițiile atât pentru înmatricularea unei societăți cu raspundere limitată sau ca persoană fizică autorizată, pentru că dacă te aflii în situația prezentată mai sus, evident că SRL-ul pare opțiunea mai bună. Mai mult, credem că acesta este unul din impedimentele care apar cel mai des pentru viitorii antreprenori care iau in calcul deschiderea unui PFA.

Așadar, rămâne fiecarui viitor antreprenor să decidă după ținând seama de îndeplinirea tuturor condițiilor necesare pentru deschiderea societății, după preferințele sale și după cum consideră că este mai eficient potrivit obiectului de activitate ales. Just start… 🙂

 

 

 

Acest site foloseste cookies si foloseste datele personale ale dumneavoastra pentru a va oferi o experienta personalizata.